FESTIVAL I STØTTEAKTION FOR PRIDE I RUSLAND

LGBT Ungdom og Amnesty International laver happening på Roskilde Festival i sympati med homoseksuelle i Rusland, hvor myndighederne forbyder alle prides.

Lørdag den 7. juli 2012 planlægger den russiske LGBT organisation Ravnopravie at afholde en pride i Skt. Petersborg, hvor en ny lov forbyder såkaldt homoseksuel propaganda overfor mindreårige. I de senere år har der været adskillige forsøg på at gennemføre prides i Rusland, men til dato er de alle blevet forbudt af myndighederne. Deltagere, der trodser forbuddet, bliver arresteret eller spredt med brug af politiknipler. Senest er den kendte russiske LGBT-aktivist Nikolai Alexeyev blevet idømt bødestraf for udfordre loven ved at hænge en plakat op i Skt. Petersborg med teksten ”Homoseksualitet er ikke en perversion”.

På årets Roskilde Festival gennemfører LGBT Ungdom og Amnesty International en sympatiaktion for Skt. Petersborg Pride. Det sker lørdag klokken 14.00-16.30 på præcis samme tidspunkt som den planlagte pride i Rusland.

”Vi finder det dybt problematisk, at der i Skt. Petersborg er blevet vedtaget en lov, der gør det ulovligt for unge LGBT-personer at modtage de informationer om sociale grupper, støttenetværk og sikker sex, som de har brug for. Det skader en allerede presset minoritetsgruppe og vil have ganske alvorlige konsekvenser. Vi håber med vores happening at sætte fokus på LGBT-personers rettigheder og vilkår i Rusland”, siger Ask Ulrich Petersen, næstforperson i LGBT Ungdom.

De to organisationer har gennem flere år deltaget i prides i blandt andre de baltiske lande og Østeuropa for at stå vagt om forsamlings- og ytringsfriheden for seksuelle minoriteter. LGBT Ungdom og Amnesty International fastslår, at den enkelte selv har retten til at definere sit køn og sin seksualitet.

”Amnesty tager på det kraftigste afstand fra loven, som udgør et alvorligt angreb mod de seksuelle minoriteters rettigheder. Vi er bekymrede for, at Skt. Petersborg Pride bliver aflyst af myndighederne og forhindret af politiet. I så fald er det en krænkelse af forsamlingsretten og ytringsfriheden, som er beskyttet af den russiske forfatning”, siger Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty International.

Yderligere information

Kontakt venligst Helle Jacobsen, kampagneleder i Amnesty International (hjacobsen(at)amnesty.dk) eller næstforperson i LGBT Ungdom, Ask Ulrich Petersen (aspe(at)lgbt.dk).

Eventen begynder klokken 14.00 ved Bycenter Øst, fortsætter til Art City (14.45) og Bycenter West (15.30) og slutter ved Roskilde Festivalradio klokken 16.15.