Aseksuel

Person, som ikke oplever seksuel tiltrækning til andre.

En anden definition af udtrykket kan være en person, der ikke instinktivt er draget mod at søge seksuelle aktiviteter med en eller flere partnere uanset køn.

At være aseksuel er ikke det samme som at leve i cølibat eller at mangle seksuel lyst.

Aseksuelle kan have alt lige fra ingen seksuel lyst (kaldet nonlibidoist) til en meget høj lyst, men de vil ikke søge at udleve denne med andre; de vil se det at tilfredsstille sig selv seksuelt (onani) som det foretrukne alternativ.

Nogle aseksuelle kan af forskellige årsager (f.eks. ønsket om at tilfredsstille deres partner, ønsket om at få børn, nysgerrighed eller for at nyde følelsen af fysisk intimitet med et andet menneske) godt indgå i seksuelle aktiviteter til trods for deres manglende seksuelle tiltrækning.

Nogle ser aseksualitet som en seksuel orientering.

Ser man seksuel tiltrækning som et spektrum, ligger aseksualitet i den ene ende, og det at være en seksuel person eller alloseksuel i den modsatte ende. Da aseksuelle ikke oplever seksuel tiltrækning til andre, lader de oftest deres romantiske orientering være retningsgivende for, hvem de – om nogen – er interesserede i.

Det samfund, vi lever i, lægger stor vægt på sex, så mange aseksuelle personer føler sig ofte ”forkerte” i forhold til andre, da de ikke nærer seksuelle følelser for nogen personer. Samfundets normer for sex og seksuelle følelser kan på den måde være meget ødelæggende over for aseksuelle personer og forståelsen af dem.

[Se også: Aseksualitets-typer. Demiseksuel. Gray-A/grey-A. Romantisk tiltrækning.]


Copyright © 2015,2016 LGBT Danmark. All rights reserved ®