Trump og Pence er en trussel mod LGBT-rettigheder

Det amerikanske LGBT-miljø går en svær tid i møde. Med valget af Donald Trump til præsident og dermed også Mike Pence til vicepræsident får USA nu et ultra-religiøst og konservativt makkerpar i det Hvide Hus.

Republikanerne har blandt andet udtalte, at de har tænkt sig at ophæve de executive orders eller dekreter, som Barack Obama har gennemført i sin tid. Dekreter, som blandt yder beskyttelse mod diskrimination af LGBT-personer ansat af statslige arbejdsgivere. Det vil blandt andet betyde, at føderale arbejdsgivere kan diskriminere på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet.

Trump har også lovet at underskrive en lov, som giver lov til at diskriminere LGBT-personer på baggrund af religiøs overbevisning i alle sektorer, uden at regeringen vil kunne gribe ind over det.

Samtidig vil udpegningen af højesteretsdommere få betydning for LGBT-rettigheder. Trump kan udpege op til tre dommere til højesteret, hvor langt de fleste kampe om LGBT-rettigheder er udkæmpet. Trump har i følge PinkNews sagt, at han vil udpege dommere i stil med nu afdøde Antonin Scalia, som var imod afkriminaliseringen af sex mellem mænd og kraftigt imod ægteskaber mellem to personer af samme køn.

Også på det internationale plan kan valget få betydning. Det gælder ikke mindst i FN, hvor USA de senere år har været del af den koalition, der arbejder for LGBT-rettigheder. Man kan frygte at USA nu igen stiller sig på Ruslands side og kommer til at bekæmpe alle LGBT-tiltag og fremskridt.

I LGBT Danmark er vi bekymrede over udsigten til en amerikansk præsident, der har gjort sig til talerør for kræfter, der ønsker at begrænse og tilbagerulle LGBT-rettigheder i USA. Det er derfor afgørende med fællesvestlig stemme for LGBT-rettigheder i en verden, hvor konservative og religiøse hensyn i stadig større grad bruges til at tilsidesætte LGBT-rettigheder.

Der er ingen forsonende tegn af nogen art fra Trump, og vi skal til at indstille os på, at USA ikke bliver noget bolværk mod religiøs traditionalistisk aggression imod os som gruppe, snarere tværtimod.

Med en tydeligt LGBT-fobisk vicepræsident og en let påvirkelig præsident vil LGBT-rettigheder efter al sandsynlighed komme under pres. Og det kan få helt andre fysiske konsekvenser, som det er set i Storbritannien efter brexit-afstemningen. Her har den megen hadtale, fået antallet af hadforbrydelser til at stige. Man kunne frygte, at det samme vil ske i USA. Så vi skal trække i arbejdstøjet kære venner og hjælpe vores LGBT-venner over there. De får brug for vores støtte.

Martin Iversen Christensen, udenrigspolitisk talsperson.